Què és el dret comú o natural?


Es defineix habitualment el dret comú o natural com un plegat de normes i principis superiors que regeixen el comportament humà i que poden ser coneguts pels humans. En l'actualitat, el concepte de dret natural viu en oposició al dret positiu, que és el conjunt de normes legalment vigents en cada estat.

Hi ha doctrines jurídiques que defensen la superioritat del dret natural sobre el dret positiu i que reben el nom de jusnaturalistes, oposades a les doctrines positivistes, que són les que neguen la superioritat del dret comú o natural.

La filosofia del dret, mitjançant el jusnaturalisme, és una de les disciplines acadèmiques que més ha estudiat i tractat el dret natural i la seva recuperació. Segons el jurista italià Norberto Bobbio el jusnaturalisme reconeix l'existència d'un dualisme jurídic en les societats modernes, amb un dret natural i un dret positiu, i troba innegable la supremacia del primer sobre el segon, pel fet de ser el més antic i perquè la seva font es troba en un ens abstracte, natural i superior a la voluntat de les persones humanes, en la figura d'una de la physis grega, de la noció de Déu o de la mateixa raó humana. Ciceró el va definir com "una llei veritable que consisteix en la recta raó, conforme a la naturalesa".

Aquest blog ofereix una aproximació als principis essencials de l'antic Dret Comú Natural amb l'objectiu de donar-lo a conèixer, entenent que pot ésser necessari per a la millora de la nostra societat.


Comments

Popular Posts